1 Artikel Wij zijn 5d 2017
Slechtziende acteur Vincent: “Spelen doe ik het liefste”
Vincent is momenteel druk bezig met zijn afstudeervoorstelling en volgt daarnaast trouw lessen bij 5D. Hij heeft de botaandoening fibreuze dysplasie. “Dit betekent dat ik extra botgroei in mijn schedel heb. Hierdoor is mijn oogzenuw beschadigd en ben ik blijvend slechtziend. Ik kijk maar met één oog en heb 10% zicht. Als acteur met een beperking wil ik uitdragen dat iedereen er mag zijn binnen de podiumkunsten!”
Acteur in hart en nieren
Na een reguliere basisschool ging Vincent naar onderwijs voor blinden en slechtzienden. “Daar begrijpen ze beter wat je nodig hebt. Ook was mijn thuissituatie onrustig en werd ik gepest op de basisschool omdat ik er anders uitzie dan anderen. Een vertrouwde omgeving was dus welkom. Ik kreeg op deze nieuwe school les in drama, waar ik mijn ei in kwijt kon. Dit waren de leukste lessen. Door mijn aandoening kan ik sommige dingen niet, maar ik wilde graag een acteursopleiding doen. Voor acteren wil ik alles op alles zetten. Ik heb dus de enorme stap genomen om weer regulier onderwijs te volgen. Spelen is en blijft wat ik het liefste doe!”
‘Voor acteren zet ik alles op alles’
Vincent zit bij de theatergroep van 5D. “Een medeleerling stelde voor dat het een interessante samenwerking zou zijn, omdat ik als geen ander kan aangeven hoe het is om met een visuele beperking te spelen. En dat is zeker zo! Op deze manier werd ik onderdeel bij de groep betrokkenen van 5D. We kunnen elkaar helpen en aanvullen door samen te werken. Ik ben graag in een team waar ik een aanvulling ben. Mijn ultieme droom is om met een sterke theatergroep elk jaar op festivals als Oerol te staan.”
Meerwaarde van 5D
“Als speler heb ik zwakke en sterke kanten,” aldus Vincent. “Voor mijn ontwikkeling volg ik workshops bij 5D. Bij de stichting kan ik goed terecht om zaken als mijn tekstbehandeling te verbeteren. Ik krijg de mogelijkheid om één op één les te krijgen. Het team geeft me een geweldige kans om mij verder te ontwikkelen als acteur. 5D biedt daarnaast een platform, zodat ik mooie samenwerkingen aan kan gaan. Als speler met een handicap kan ik verschil maken in het theaterlandschap! Het is namelijk niet gebruikelijk om iemand zoals ik te zien in regulier theater. En dat moet veranderen.”
“Wat ik niet wil, is dat mensen denken ‘ahw, wat leuk dat ze iemand met een beperking mee laten doen’. De boodschap van theater moet juist zijn dat het niet uitmaakt of je een handicap hebt. Naar íedereen mag geluisterd worden. Je kunt een verhaal vertellen, ook al zit je in een rolstoel. Jij maakt ook dingen mee. Je brengt op het toneel wie jij bent. Je wordt beoordeeld, dus is het belangrijk dat je jezelf accepteert, daarmee ben je een professional. Je zet een personage neer waar het publiek iets van vindt. Ik hoop dat mensen er kracht uit putten als ze mensen met een beperking mee zien doen.”
“Ik vind het heel goed dat 5D er is. Het team maakt mensen ervan bewust dat de theaterwereld niet alleen voor mensen zonder beperkingen hoeft te zijn. De betrokkenen werken samen met mensen met en zonder handicap. Ook ondersteunen de 5D’ers anderen bij het integreren. Ze verdienen respect doordat ze niet roepen ‘zie ons staan’, maar doordat ze gewoon theater maken. Waarom zou je mensen met een beperking niet gewoon mee laten doen?”
Liefde voor theater
“Het contact met anderen en met je gevoelens vind ik het mooie aan theater,” zegt Vincent. “Als acteur ben je in het hier en nu met het publiek. Je laat de aanwezigen iets beleven. Je wilt het liefste dat de toeschouwers de hele tijd op het puntje van hun stoel zitten. Het publiek moet niet denken ‘hij gaat nu zitten omdat dat moet van de regisseur’, maar voelen dat de acteur gaat zitten omdat hij of zij wíl gaan zitten. Als acteur zoek je dus constant naar wat wel en wat niet werkt. Die zoektocht is soms frustrerend, maar de ontdekkingstocht kan ook magisch zijn. Als je samen wat gekke geluiden maakt en daar een klein voorstellinkje uitkomt, begint het vanbinnen te stromen bij mij. Wanneer er mooie dingen ontstaan, vind ik dat echt magisch.”
“In de podiumkunsten ontdek je je eigen krachten. Je kunt het publiek meegeven wat je wil. Iemand kan tien jaar later nog denken ‘wow, die voorstelling raakte me’. Teruggaan naar emoties uit je kind-zijn is kostbaar. In het dagelijks leven kun je namelijk zo verdwaald raken. Het is belangrijk om elkaar te zien en te horen. Ik wil dan ook dat anderen eerlijk tegen elkaar zijn. Dat je durft te zeggen ‘ik voel me soms ook klote.’ En dat dat er gewoon mag zijn.”
‘Luister niet naar mensen die zeggen dat je anders bent en iets niet kunt!’
“Ik hoop mee te geven dat iedereen gaat voor waar hij of zij van droomt. Natuurlijk weet je zelf niet altijd wat je wil, maar gun jezelf die zoektocht. Laat je niet tegenhouden door mensen die zeggen ‘Jij bent anders. Je kunt dit niet.’ De essentie van theater is juist ‘er zijn’. Dat je je angst laat gaan en dat je mindere kanten ook bekeken worden. Theater is aanwezig zijn. Ga voor jezelf staan en voel dat je leeft. Dat gevoel is ontzettend waardevol voor de mens. Geloof in jezelf!”
Door: Rinske van Herwaarden